Mat

Spartipskategori:  Mat

  • Att brygga sitt eget kaffe är ett sätt att inte slösa pengar varje dag. En liten summa men det blir mycket pengar efter ett tag. Skaffa dig en termosmugg varianten större. Snart har du lärt dig att brygga det där perfekta morgonkaffet själv och du är din egen favoritbarista.
  • Det säger sig själv att man inte skall slänga mat man köpt. Gör i stället ekonomiska matinköp och planera så att ni verkligen äter upp alla mat ni köper och med jämna mellanrum kan ni äta ur skafferiet och frysen där hemma. Det är ett bra sätt att inte slänga era dyrbara kronor i soptunnan.
  • Att storhandla är ett bra sätt att få mer för pengarna. Det passa väldigt bra då det gäller förbrukningsvaror så som toapapper och duchtvål men det kanske inte passar alla småhushåll. Om ni storhandlar se till att ni inte behöver slänga någon mat. Då lönar det sig inte i längden.
  • Att handla mat efter säsong är ekonomiskt. Vissa månader är endel matvaror billigare och andra månader är samma varor dyrare. Under vintern är t.ex. rotfukter billigare och sallad och gurka dyrare.

  • Om du känner någon som har fruktträd eller har någon granne som du vet alltid får frukt över. Fråga snällt om du skulle kunna få plocka lite. Du kan alltid bjuda tillbaka med en hembakad äppelpaj eller liknande. Det är inte bara gott utan även ekologiskt att äta hemodlad frukt.
  • När det är bär- eller svamptider kan du passa på några helger och gå ut i skogen och plocka massa svamp och bär som du sedan fryser ner. Då behöver du inte köpa dyra bär och dyr svamp i en butik. Här, Svampguiden, kan du hitta en guide till vilka matsvampar du kan plocka utan att vara rädd för att bli förgiftad.
  • Genom att laga så mycket mat som möjligt själv kommer du inte bara bespara din kropp från att få i sig onödiga kemikalier utan kommer också lätt kunna göra matlådor som du kan ta med dig till jobbet. Det är mycket billigare att laga din egen mat än att köpa Take-Away eller halvfabrikat från mataffären. Det är dessutom mycket billigare att äta matlåda på lunchen än att gå ut på en lunchrestaurang och äta en lunch för en hundralapp varje vardag. Om du har dålig fantasi och behöver middagstips finns det massa lättlagade recept här: ICA`s Billiga veckan recept eller Tasteline.com

 • Genom att beställa färdiga matkassar med färdiga recept hem till dörren kan du spara både tid och pengar.
  Här hittar du olika matkasse erbjudanden: Linas Matkasse, Middagsfrid eller hos Matkomfort
 • Datummärkningen på en matvara är inte alltid det datum då varan blir dålig, ofta är det satt flera dagar innan varan börjar bli dålig, bara för att vara på den säkra sidan. Gå därför inte alltid efter det datumet utan lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan.
 • Ta dig tid att baka ditt eget bröd. Inte nog med att du kan blanda i dina favoritingredienser och att det doftar fantastiskt, du kommer även att spara pengar. Blir du riktigt duktig kan du säkert sälja lite bröd till dina bekanta eller på en loppis. Bakar du mycket åt gången kan du frysa in brödet och ha det då du inte har så gott om tid.
 • Gör det till en vana att ta med matsäck på utflykter och resor så att du inte köper onödigt dyra mellanmål och snacks på Pressbyrån eller 7-Eleven. Se till att ha med mellanmål till jobbet. Då undviker du inte bara frestelsen att äta lite godis eller en bulle på eftermiddagen, du sparar in fikapengarna med.
 • Om du har tillgång till en trädgård, kolonilott eller en balkong kan du odla lite grönsaker själv. Alla sorter är inte svårodlade och vissa grönsaker kräver inte så mycket plats. Här finns lite tips om hur du gör: Odla grönsaker: Alla kan lyckas eller Odla grönsaker
 • Se till att du har en inköpslista med dig så att du inte köper något du inte planerat. Butikerna är bra på att ha massa lockvaror speciellt framme vid kassorna. Det finns jättebra appar till din mobil med inköpslistor. Här är två exempel. iPhone:Inköpslista Fri (Shopping List) eller Android: Matlistan Free
 • Bara för att du inte har gott om pengar betyder det inte att du inte kan bjuda på middag, fest eller kalas. Det är bara att bjuda på ett traditionellt knytkalas. Be helt enkelt dina gäster eller släktingar att ta med sig lite olika maträtter eller dryck när de kommer. Det blir mer vaiation och alla får känna sig delaktiga. Det är faktiskt riktigt mysigt.
 • Sist men inte minst. Ett jätteviktigt tips! Gå aldrig hungrig till mataffären. Du riskerar då att köpa på dig massa onödiga saker bara för att du är hungrig och känner dig sugen på allt du ser.