Bankärenden, Krediter och Lån

Spartipskategori:  Bankärenden, Krediter och Lån

  • Om värdet på din bostad har stigit och du har topplån kvar på den bör du höra av dig till din bank. Be att få lägga om ditt topplån till ett bottenlån. Om banken inte går med på detta kan du alltid konkurensutsätta dem genom att gå till en annan bank och hör vad du kan få för deal hos dem. Var inte rädd för att berätta vad du fått hos din nuvarande bank. Säg att du inte är nöjd med det och att du gärna kan tänka dig att byta bank om du skulle få en mer fördelaktig ränta hos dem. På så sätt kan du amortera av lånet snabbare.
  • Skaffa dig ett sparkonto, t.ex. hos ICA Banken, som du kan sätta av några hundralappar till varje månad. Se till att du har en buffert så att du kan klara dig igenom oförutsedda utgifter utan att ta nya dyra lån om något oväntat skulle inträffa.
  • Om du har dåliga lånevillkor eller dålig inlåningsränta på ditt sparkonto kan du byta bank. Det är stor chans att du får en bättre deal hos en annan bank. hör dig för och samla in information. Kanske ska du inte ha allt hos samma bank. Det är inte så krångligt att ha flera bankkonton.
  • Ibland kan det krävas att du ställer bankerna mot varandra när du t.ex. ska förhandla om dina bolånevillkor. Se till att du är tuff då du förhandlar dina lån. Säga vad du får hos en annan bank för att pressa ned räntan hos den bank du talar med. Är de villiga att erbjuda dig fördelaktigare villkor?
  • Se till att klippa alla dina onödiga kreditkort. Att köpa saker på kredit är farligt och kan lätt gå över styr. Köp inte saker som inte är livsnödvändiga för pengar du inte har. Du kan aldrig veta hur din ekonomi kommer att se ut framöver. Använd sparade pengar till att köpa “jag vill ha” saker. Försök att inte falla för argument som, -“Man måste ju leva lite också”.
  • Att regelbundet se över sina lån är ett bra sätt att spara pengar. Kan du slå ihop några lån och på så sätt få ned räntan? Det finns många banker och finansinstitut som kan hjälpa dig med detta. Lendo är en hemsida där du kan ansöka om förslag från flertalet banker direkt.