Lån

Här kan du hitta samlad information om hur du kan att samla dina lån så att du kan betala lägre räntor och på så sätt amortera av dina lån snabbare.

Ha koll på dina lån

Se till att du har bra koll på dina lån.

Samla lån och sänk räntan

Ett bra sätt att komma en bit på vägen är att slå samman dina dyra lån och krediter till så få nya lån som möjligt. Det är då självklart viktigt att du ser till att det nya lånet är mer fördelaktigt än de lån du hade tidigare. Se till att räntan är lägre. Du kan inte bara slå ihop lån utan det går även bra att slå samman skulder från kreditkort så som IKEA-kort och andra liknande shoppingkrediter. Du kan spara flera hundra kronor i månaden som du kan använda till att amortera av lånet snabbare.

Vad du behöver göra är att ta ett lån på en högre summa som har lägre ränta. För att kunna få ett sådant lån behöver du ha ett fast jobb. Du bör inte ha några betalningsanmärkningar men det finns kredit- och långivare som ger lån till personer som har det med. Så misströsta inte ifall du har fått betalningsanmärkningar tidigare. Du bör titta runt lite och se efter vilka som kan ge dig den bästa räntan. Du kan bl.a. kolla med Marginalen eller Sevenday. Det finns även låneförmedlare som letar reda på bra lånemöjligheter åt dig. Två av dem är: Freedom Finance och Lendo

Så varför finns det så många nya och konstiga namn på lånemarknaden nu för tiden?

För ett tag sedan blev det lättare att driva en bank eller ett finansinstitut i Sverige. Det började då dyka upp nya aktörer på marknaden. De traditionella storbankerna så som SEB, Handelsbanken, Nordea, Swedbank m.m. har fortfarande de mest fördelaktiga räntorna. Här kan du även få medlemslån via ditt medlemsförbund. Dessa har en mycket lägre ränta än ett vanligt blancolån. Du skall självklart höra med dem först men om känner att de inte är villiga att hjälpa dig kan du alltid vända dig till de nya aktörerna. Bankerna har väldigt bra koll på dina kontoutdrag. Vad har du använt dina pengar till. Har du sparat de senaste åren. Vad har du för buffert och har du någon budgetplan. De stora traditionella bankerna gillar personer med städad ekonomi så kom förberedd. Om du vill påvisa att du kan ändra på dig så bör du ha kontobevis på det över några månader upp till ett år. I detta fallet kan du få en bra ränta annars finns det risk att du till och med får en högre ränta hos dem. Då är det lättare att få en bättre deal hos någon av de “nya” bankerna. Dessa tittar mer på din framtida betalningsförmåga, inte så mycket på hur du har haft det eller din betalningshistorik. Vissa bortser till och med från befintliga betalningsanmärkningar.

När du gör en låneansökan så görs det en kreditprövning på dig. Det blir registrerat hos UC, (Upplysnings Centralen), eller hos ett annat bolag som gör kreditprövningar. Ju fler registerprövningar du har desto svårare blir det för dig att få ett nytt lån. Dessa registreras även om din låneansökan inte godkänns. Hos UC finns det databaser som lagrar uppgifter om alla dina inkomster, din civilstatus, dina beviljade krediter, dina nuvarande lån, om du har betalningsanmärkningar, antalet sökta krediter, (kreditprövningar och av vilken långivare), m.m.. Nästan alla utom sms-långivare använder sig av denna kontroll. Det är även något du godkänner när du gör låneansökan. Om du använder dig av lånförmedlare tar dessa bara en kreditprövning på dig och förmedlar sedan den till flera olika långivare. Då skapas bara en post i din UC.

Har du betalningsanmärkningar kan du få hjälp att slå samman lån ändå.

Det är mycket svårare att få lån då du har betalningsanmärkningar men om du har en säkerhet så som en lägenhet, ett sommarhus eller en villa så går det enklare. Du kan då låna hos t.ex. MarginalenBank. Har du en medsökande som har bättre ekonomi än vad du har så kan du få ett lån hos FreedomFinance eller Lendo. Men som sagt det är mycket svårare att få lån då du har betalningsanmärkningar. Du måste verkligen se över dina val och spara ner på allt. Har du skulder hos Kronofogden skall du betala av dem först och ta de med högst ränta först. Dra in så mycket pengar du bara kan på att sälja saker på Tradera och Blocket. Få fler tips om hur du kan tjäna extra pengar här och hur du kan spara mer här.

Om du lyckas att samla dina lån finns det fortfarande saker att ta tag i.
Nu ska du planera för att betala av lånet så fort som möjligt. Detta är möjligt att göra på egen hand med flera lån om det är omöjligt för dig att samla dina krediter. Det första du ska göra är att skapa en Hushållsbudget. Det kan du lära dig mer om här. Planera så att du kan hålla din budget tills dess att lånet är avbetalat. Har du fler lån kan du göra om din budget efter det att varje lån är avbetalat. Nu ökat även chansen för dig att du kan slå ihop de kvarvarande lånen som du har till ett.

Den grundläggande regeln för att minska dina lån är egentligen väldigt enkel. Ta aldrig några nya lån eller krediter. Fler bra tips är att lägga undan lite pengar till oförutsedda utgifter. Ett bra riktmärke är att ha pengar till två månaders hyra ,el, telefon/internet och mat utgifter. Cirka 20 000 kr är bra att ha på sitt sparkonto. Köp bara nya saker när alla dina räkningar är betalda. Se till att du alltid betalar allt kontant. Då märker du hur mycket pengar du gör av med på riktigt. Kort lurar oss att tro att de är outtömliga. Du kan skaffa ett sparkonto hos ICA Banken eller hos Sevenday. Du blir det inte så lätt att få tag i pengarna när du vill impulsköpa något. Tips du kan ta till då du vill impulshandla kan du hitta här.

Kämpa på och lycka till med din resa!