Fritid, Nöjen och Resor

Spartipskategori:  Fritid, Nöjen och Resor

 • När man är ledig behöver man inte göra saker som kostar mycket pengar. Man kan välja alternativ som är billiga eller helt gratis. Försök själv komma på fritidsaktiviteter som du tycker om att göra som är helt gratis. Gör en lista och lura med dig några vänner eller familjen på dessa. Du kommer snart märka att det är minst lika kul och givande som de nöjen som kostar mer pengar.
 • Det kan låta banalt men att bara genom att sänka sina egna krav på vad livet borde vara, ta det lugnare och leva ett lite enklare liv så kan man spara massa pengar.
  Behöver du verkligen alla de där sakerna du har? Behöver du ha en bil? Kan du cyckla till jobbet eller gå istället för att åka bus?.
  Livet blir mycket mer värt då man kan stanna upp och faktiskt njuta av nuet. Just nu behöver du förmodligen inte så mycket alls.
  Ta en funderare och gör en lista på saker som du tror du måste ha men som du faktiskt klarar dig jättebra utan.
 • Försök att åka mindre bil, köp en begagnad cykel i stället. Det går väldigt fort att ta sig kortare sträckor på cykel. Du får dessutom motion på köpet. Fundera på om du verkligen behöver ett jättedyrt busskort, kan du kanske istället. Oftast har man inte så bråttom som man tror. Ta det lite lugnare istället och ta en promenad dit du ska. Kommunalt resande är dock ett mer ekonomiskt alternativ än att äga en bil. Det går att hyra bil om du använder den sällan.
 • Man kan även samåka med andra för att sänka sina bilkostnader. Hör med dina grannar, vänner, kollegor och släktingar. Kanske kan du gå med i en bilpool. Du kan hitta en sådan här: bilpool.nu och i Stockholm finns denna stockholmsbilpool.nu
 • Se till att dina barn kan ta sig från och till skolan själva. Även till träning och fritidsintressen kan de åka komunalt eller cykla. Då kommer du att spara massor av bensinpengar och tid.
 • Om du anser dig behöva en bil kan du välja en bil som inte är så dyr i drift. Kontrollera bensinförbrukningen på de olika modellerna du funderar på.
 • Eftersom att många flygbolags websidor uppdaterar sina priser kontinuerligt är det lättare att hitta en billig resa då inte så många andra bokar. Se till att leta efter semesterresor på Svenska websidor då det är natt här. Resesidor med bra sökfunktioner är bl.a. Ticket.se och Resfeber. Hotell kan du hitta på Hotels.com.
 • Om du dessutom är ute i god tid och bokar din resa tidigt blir det ofta mycket billigare.
 • Se till att du trivs hemma, då kan du semestra på hemmaplan. Det går ofta att betala för en hotellfrukost eller hitta ett bra café där man kan få en brunch. Varför inte gå på rundturer eller ett spá. Det finns säkert massa saker som du inte gjort precis där du bor. Ut och upptäck!
 • Ha koll på valutakurserna. Du kan spara pengar genom att åka på semester till ett land som har en svag valuta jämfört med Sverige. Dessutom kan du på så sätt upptäcka nya spännande platser. Valutakurser på nätat hittar du lätt här: forex.se, valuta.se eller valutakurser.net.
 • Om du tänker resa med tåg kan det vara bra att kolla upp alla resor dit du ska från närliggande avgångs- och ankomstorter. Det kan vara så att det finns en resa från en närliggande ort som är billigare än den du just ska till eller den ort du åker från. Boka biljetter på SJ-biljett. En längre resa kan ofta vara billigare.
 • Om du har några vänner eller släktingar som du kan låna eller hyra ett hus eller en lägenhet av, (till kompispris), kan du spendera din semester där. Lite omväxling i boende gör att det känns som en semester på riktigt.
 • Försök resa då många andra inte åker på semester och åk till resmål som har lågsäsong. Undvik att resa då det är sportlov, påsklov och liknande.