Skulder

Hur blir man av med sina skulder…?

Att ha skulder förknippas av många med skam och det är därför inte så lätt att prata om det med dina nära och kära. Det känns förmodligen ännu svårare att be om hjälp från någon som du inte känner eller att ansöka om skuldsanering. Men sanningen är att det finns massa saker som du kan göra för att ändra på din situation själv.

Börja med att sluta bära på den tunga skammen. Det blir mycket lättare att se saker som de är och att ta tag i situationen om du inte skäms över att du är just där du är nu, skuldsatt. Acceptera verkligheten som den är och bestäm dig för vad du vill göra åt den.

Det finns massor av skäl till att en person blir skuldsatt. Det behöver inte vara du själv som gjort fel gång på gång. Det kan handla om att du drabbats av en sjukdom, att du varit med om en skilsmässa, blivit arbetslös eller har svårt att hålla i pengar även när du haft gott om dem. I vissa fall kan det vara en kombination av olika omständigheter. Det är över 480 000 personer som har skulder hos något inkassobolag. Det är en hel del och flera personer i din närhet och till och med på ditt jobb kan vara i samma situation. Det är inte lätt att ta sig ur denna situation men det finns sätt. Ett av dem är skuldsanering.

Var börjar man då?
För att ta dig ur skuldfällan måste du ha en plan och hålla dig fast vid den stenhårt. I kapitlet Budget hittar du tips på hur du upprättar en betalningsplan.

Se till att du i högsta grad undviker att få en betalningsanmärkning.
Om du får en betalningsanmärkning ligger den kvar i registret i tre år. Det gäller även om du betalar din skuld efter att du fått anmärkningen. Betalningsanmärkningar ställer till med problem, t.ex. om du vill köpa en bil, ska teckna ett telefonabonnemang eller hyra en lägenhet. Det är därför ytterst viktigt att du håller en bra dialog med de bolag du är skyldig pengar. Du får ingen betalningsanmärkning så länge Kronofogden inte får ditt ärende av det bolag som driver in skulden från dig. Om du märker att du inte kan betala skall du höra av dig direkt till inkassobolaget. De behöver inte skicka en påminnelse till dig utan kan gå direkt till Kronofogden om de vill.

Har du dålig koll på hos vilka inkassobolag du har skulder kan du alltid ringa runt. Googla på “inkassobolag” så får du upp de största. Kontrollera även med Kronofogdemyndigheten att du inte har skulder hos dem att betala.

Hjälp och råd

Det viktigaste rådet är att du sätter fart på på en gång. Ju snabbare du startar desto fortare kan du dra en lättnads suck då alla dina skulder är borta. Det tar tid och kräver att du är envis och bestämd men det går och det finns många som varit skuldsatta som nu inte längre mår dåligt, skäms eller har svårt att sova varje månad då räkningarna ska betalas. Gör ditt yttersta för att betala alla dina nya fakturor. Det är viktigt att ha ordning och reda på dina papper. Se till att du får en bra överblick över vad du skall betala varje månad och vilken total skuld du har hos dina olika fordringsägare. Det är viktigt att du gör en betalplan som du kan följa på riktigt och som du vill följa. Att åka på weekendresor till New York eller till London eller att följa med dina kompisar till fjällen är saker du kommer att behöva hoppa över just nu. Det är inte läge att köpa en nyare bil eller att ha den senaste teknikprylen. Du kan inte vara helt säker på att inte dina vänner har skulder eller till och med nya lån för att kunna hänga med. Det du behöver är bara det som är livsnödvändigt för dig som mat, värme, vatten och förbrukningsvaror så som toapapper och tvättmedel. Se till att du blir beroende av att betala av lån istället för att shoppa resor och saker eller att gå ut och äta dyra middagar eller spela bort pengarna. Se till att fira då du betalar av på lånen och pyssla om dig själv lite extra då. Det kan få din hjärna att fokusera på att det är en skön känsla att betala av på lånen. Se till att fokusera på att bli skuldfri, den dagen kommer du att känna så stor lättnad. Behöver du verkligen alla de där sakerna om du ändå bara mår dåligt av dem.

Vad krävs för att få Skuldsanering

Hur gör man för att ansöka om skuldsanering
Du lämna in en ansökan om skuldsanering och få den prövad av Kronofogden. Ansökningsblankett hittar du på Kronofogden.se och du kan kontakta en budget och skuldrådgivare i din kommun om du behöver hjälp att fylla i den.
Vad kronofogden säger om skuldsanering:
“Skuldsanering innebär att du som är svårt skuldsatt under vissa förutsättningar kan slippa betala hela eller delar av dina skulder. För att räknas som svårt skuldsatt ska du inte ha möjlighet att betala dina skulder inom överskådlig tid.”

Vill du ta reda på vad du har för skuldsaldo kan du gå in på inkomstupplysning.se