Inköp

Spartipskategori:  Inköp

  • Impulshandla aldrig!!! Gör ekonomiska inköp. Fråga dig själv behöver du detta? Om du ändå känner dig lockad att köpa varan och kommer med diverse ursäkter till att du behöver den kan du be att få lägga undan varan. När du kommer hem ställer du dig framför spegeln och upprepa följande högt, medans du tittar dig själv i ögonen:
    -“Jag behöver denna vara för att anledning.”
    Byt ut vara mot den vara som det gäller, t.ex. en tröja, och byt ut anledning mot din motivation,t.ex. jag inte ska frysa. Försök att ge dig ett verkligt skäl till att du behöver varan som du kan tro på, det är svårt att tro på sina egna påhitt. Avsluta med att högt säga:
    -“Jag köper hellre denna “vara” än att se till att jag blir skuldfri!”
    Då är det inte lika stor chans att du faktiskt tycker att du behöver varan längre och inte heller så stor chans att du faktiskt går tillbaka och köper varan. Tjing, pengar ej bortslösade!
  • Tanken att allt du köper ska vara nytt och oanvänt är inte bara ovänligt mot miljön utan också mot din plånbok.
    Leta efter begagnade möbler, kläder, trädgårdsredskap etc.Tradera eller på Blocket. Inte nog med att du hjälper miljön en bit på väg, du sparar också pengar. Om du är händig kan du även restaurera möblerna och få unika vacka pjäser i ditt hem. Du kanske till och med får en ny hobby och kan sälja dina kreationer.
  • När du skall göra ett större inköp så som en bil eller en båt följ samma regel och köp begagnat. Du kommer i detta fall lägg ut flera 10 000 SEK mindre. Begagnade bilar kan du bl.a. hitta på Bytbil.se. Begagnade båtar finns på Båtbörsen.se.
  • Att pruta i affärer är något vi i Sverige tror hör till semestern. Börja pruta även här i Sverige det går oftare än vad man tror.
  • Börja jämföra priset på de varor du köper ofta. T.ex. blöjor och våtservetter. Finns det kanske ett billigare märke som är minst lika bra. Då du skall köpa något större kan du använda dig av en prisjämförelsemotor. t.ex. Pricerunner eller Prisjakt
  • Om din motorcykel går sönder kan du förmodligen laga mycket själv. Ta reda på vilka orginaldelar du behöver och beställ dem från din lokala återförsäljare. Du kommer att spara många tusenlappar på att fixa jobbet själv. Det mesta står i instruktionsboken. Det är inte så svårt att meka som man kan inbilla sig. Du behöver bara kunna hålla i ett verktyg och inte vara rädd för lite smuts. Information om massor av motorcykelmodeller, deras orginaldelar och sprängskisser på hur delarna är monterade hittar du bl.a. här: www.bikebandit.com
  • Om du vårdar dina kläder och skor kommer de att hålla längre. Se till att impregnera dina skor, jackor och väskor så att de tål vind och väder bättre. Laga dragkedjor på jeans, sula och klacka om skor som blivit slitna. Du kan få plagg och skor som är som nya för bara någon hundralapp. Kan du sy själv sparar du ännu mer. En ny dragkedja kostar bara runt 20 kronor, det enda du behöver lägga ner är lite tid. Här kan du hitta sytillbehör: tyg.se
  • När du har möjlighet så försök köpa saker med kvalitet. Om du köper saker som håller längre spar du pengar över tid. Läs recensioner på varan du tänkt köpa eller fråga runt bland dina vänner. Du kan på så sätt få massa tips om vad du bör köpa och vad du inte bör köpa. Sen blir det lättare att välja.
  • Om du funderar på att köpa dyra leksaker till dina barn bör du tänka efter ordentligt. Behöver de verkligen dem? Hur länge kommer de att tycka att just den leksaken är kul? Är det egentligen du som tycker att leksaken är gullig och kul? Om du i alla fall bestämmer dig för att köpa leksaken och inte kan hitta en begagnad så kan det finnas ett andrahandsvärde på den när ditt barn har tröttnat. Sälj dina barns gamla leksaker på Tradera eller Blocket så kan du få tillbaka lite av det du har spenderat. Samma sak gäller kläder som dina barn växer ur väldigt fort.
  • Om du skall köpa något som du vill ha men som absolut inte är livsnödvändigt se till att du har sparat ihop till varan först. Låna aldrig pengar för att kunna konsumera saker som du inte behöver. Starta ett sparkonto, t.ex. hos ICA Banken, och sätt över pengar dit varje månad för att kunna köpa det du vill ha.
  • Ett bra sätt att undvika att spendera massa pengar på saker är att byta saker med dina vänner, släktingar eller dina grannar. Du kan t.ex. byta saker så som barnens sportutrustning eller trädgårdsredskap. Det finns även siter där du kan byta saker med folk du inte känner, t.ex. på bytsaker.nu. Här kan du få fler tips om hur du kan byta bort dina saker: Släng inte bort – byt i stället. Du kan till och med få saker gratis här: ilovegratis.se